Vo Vysokých a Nízkych Tatrách preinvestujú ďalších 45 miliónov eur

22.05.2013 Poprad

Vysoké Tatry 22. mája (TASR) – Do Vysokých a Nízkych Tatier vo fiškálnom roku 2012/2013 príde ďalších 45 miliónov eur na rozvoj cestovného ruchu.

Spoločnosť Tatry Mountain Resorts (TMR) a. s. investuje vo svojich strediskách do rekonštrukcie, rozšírenia objektov a výstavby lanoviek. Informovala TASR hovorkyňa spoločnosti Zuzana Fabiánová.

„Kľúčovou investíciou v roku 2013 bude výmena lanovky Štart – Skalnaté pleso v stredisku Tatranská Lomnica,“ uviedol generálny riaditeľ TMR Bohuš Hlavatý. Súčasná štvormiestna lanovka je už podľa neho nevhodná do poveternostných podmienok. Nahradí ju 15-miestna vetru odolná kabínka, rovnaká ako na Chopku Juh.

V Nízkych Tatrách dôjde k napojeniu zjazdovky „Turistická“ na zjazdovku v smere na Lúčky, ktorú doplní aj nová šesťsedačková lanovka na severnej strane Chopku. „Vznikne tak nový nástupný bod do strediska s pokladňami, požičovňou a gastrom na svahu,“ doplnil Hlavatý.

Dokončením minuloročných investícií je nové opláštenie nástupných a výstupných staníc na Chopku, ktoré tak získajú nový vzhľad.

„Rotunda na Chopku bude ikonickou stavbou tohto roku, tvarovo veľmi podobná tej pôvodnej. V hornej časti Rotundy ponúkne strešná terasa výhľad na Západné Tatry a Horehronie. V strednej časti budovy pribudnú štyri apartmány podobné ako na Lomnickom štíte,“ objasnil Hlavatý.

TMR do stredísk vo Vysokých a Nízkych Tatrách investovala do konca roka 2012 144 miliónov eur. Od tohtoročných investícií spoločnosť očakáva nárast počtu návštevníkov stredísk, vyššie priemerné výdavky na návštevníka, zvýšenie obsadenosti daných hotelov a následne aj vyššie tržby. Počet návštevníkov v stredisku Jasná Nízke Tatry, kam primárne smerovali minuloročné investície, sa zvýšil o 24%. Okrem Tatier TMR preinvestuje v roku 2012/13 ďalších 120 miliónov českých korún do rozvoja Špindlerovho Mlyna prostredníctvom dcérskej spoločnosti Melida, v ktorej má 50%-ný podiel, a ktorá má stredisko v prenájme.
 

Vyberte región